Ki járna jól az ablakon kidobott milliárdokkal?

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén rendkívül nagy horderejű döntések születtek. Egyrészről egy olyan gazdálkodó szervezet kerül felállításra, melynek feladata lesz a Főpolgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzat egyes intézményei vonatkozásában egyes kiemelt közbeszerzési eljárások lefolytatása. Másrészről pedig súlyos milliárdok repülhetnek ki ismét Tarlós István főpolgármester ablakán, melyekkel kapcsolatban a Jobbik szerint a felelősség és a nyilvánosság kérdésének is fel kell merülnie.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén egyebek mellett a következő kérdéseket tettem fel Budapest vezetésének. Helyet kap-e majd az ellenzék is az új, közbeszerzéseket bonyolító cég felügyeletére hivatott felügyelőbizottságban? Érvényesülni fog-e a teljes körű nyilvánosság a gyakorlatban? A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Teleppel kapcsolatos egy korábban elrontott közbeszerzési eljárás miatt a Fővárosi Önkormányzatnak 403 millió forintot kell kifizetnie. Ki a felelős a több százmillió forintra rúgó károkozásért? Történt-e felelősségre vonás? Ha a BKV vezérigazgatójának elmondása alapján 7 milliárd forintból vásárolhatnánk 70 db új buszt, akkor miért akarnak 70 db buszt 10 év alatt mintegy 20,5 milliárd forintért bérelni? Ezzel ki jár jól? 

A nyilvánosság biztosításának ígérete számtalanszor elhangzik a politikusok szájából, azonban sok esetben a gyakorlatban nyoma sincs. A politikusok felelőssége pedig szintén olyasvalami, ami jobbára csak fogalomként létezik. A Jobbik ezen a helyzeten akar és fog is változtatni. Bármilyen kínosak is egyesek számára a Jobbik kérdései, a jövőben is kiemelt figyelemmel, aprólékos gondossággal fogjuk megvizsgálni minden egyes forint közpénz elköltését.

Tokody Marcell Gergely, a Jobbik fővárosi képviselője