Képviselői beszámoló XXIX. - Tokody Marcell Gergely

Tisztelt kőbányai Honfitársaim!
      Az új esztendőre elsőként betervezett képviselő-testületi ülést megelőzően rendkívüli ülésre gyűltünk össze január 17-én. A sürgős tanácskozást azért kellett megtartani, mert két iskola pályázati úton történő energetikai korszerűsítéséről kellett döntenünk, konkrétan a Bem József Általános Iskoláról és a Keresztury Dezső Általános Iskoláról. Emellett elálltunk attól a szerződéstől, amely lehetővé tette volna egy ingatlanhasznosító cégnek, hogy a Sportligetben aquaparkot létesítsen. Mindkét előterjesztést megszavaztam.
         A rendes képviselő-testületi ülésünk egyik fontos napirendi pontja volt a Kőbányai Önkormányzat lakáskoncepciója. Felszólalásomban elmondtam, hogy amikor egy rossz, elhibázott döntést kritizálni kell, hallatom a hangom, azonban ugyanúgy megszólalok akkor is, ha valami dicséretet érdemel. Ez az anyag, a lakáskoncepció abszolút ilyen. Kellő alapossággal vizsgálja a lakásállományunkat, felméri a lakások állapotát, méretét, komfortfokozatát, környezetét, egyszóval minden lényeges paramétert számba vesz. Teljesen ésszerű az a célkitűzés, hogy a régebbi, alacsony komfortfokozatú, rossz műszaki állapotban lévő, sokszor a lakhatásra gyakorlatilag alkalmatlan, továbbá aránytalan felújítási költséget jelentő lakásoktól meg kell szabadulnunk, ugyanakkor fontos, hogy az így befolyó pénzt kizárólag önkormányzati bérlakásokra költsük.
         Döntöttünk az Újhegyi Uszoda és Strandfürdő 2013. évi jegyárairól. Jó hír, hogy az uszoda továbbra is megfizethető, sőt, más kerületekhez képest kifejezetten olcsó marad. Felhívtam a figyelmet arra, hogy jóllehet, kedvező áron látogatható az uszoda, ezzel együtt viszont figyelmet kell fordítani a magasabb szolgáltatási színvonal elősegítésére is. Más kerületekhez képest jelenleg sajnos alulmaradunk e téren. A tervezett fejlesztések közé fel kellene vennünk a strand területén legalább még egy nagyobb méretű medence megépítését. Persze ez korunk megszorításai reformjai közepette nem egyszerű feladat…
         Elképzelhető, hogy a Sportligetben jégpálya létesülhet a jövőben, miután az ülésen megszavaztuk azt az előterjesztést, amely megteremti ennek alapjait. Már a korábbi jégpálya esetén is szorgalmaztam, hogy Újhegyre kerüljön a létesítmény, akkor a Sibrik – Gergely Parknál lévő megüresedett parkolót javasoltam. Ha lehetne helyszínt választani, most is sokkal inkább támogatnék egy olyan területet, amely már eleve mesterséges kialakítású, mint egy olyat, ahol a természetes környezetet kell megbolygatnunk. Amikor csak szóba került, folyamatosan hangsúlyoztam, hogy a parkjainkra, zöld területeinkre vigyáznunk kell, és törekednünk kell ezek megőrzésére a beépítés helyett. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne fejleszteni, mert igenis meg lehet ezt tenni úgy, hogy nem tesszük tönkre a gyönyörű és egészséges zöldet. Létrehozhatók különféle játszóeszközök, pihenőhelyek, valamint olyan kisebb léptékű, természetes anyagokból készülő építmények, amelyek nem tesznek tartós kárt a környezetben.
Tokody Marcell Gergely